Dua Nedir

Dua, tam olarak kelime anlamı ile seslenmek, çağırmak, yardım dilemek anlamını taşımaktadır. Bu anlamlardan yola çıkarak dua dini bir kelime olarak dua kişinin tüm benliği ile Allah’ a yönelerek maddi ve manevi isteklerini ona arz ederek yardım dilemesi olarak ifade edilebilir. Duanın temelinde insanların Allah’ a arz etmesi ya da O’ na niyazlarda bulunmasını oluşturur.
Duanın en temel anlamı ‘’Allah ile konuşmak’’. Dua asla meditasyon ya da pasif yansıma değildir. Allah’ a doğrudan ve kalben hitap etmektir. İnsan ruhunun, ruhu yaratan Rabbi ile kurduğu iletişimdir. Dua, İsa Mesih’ e inanan bir bireyin duygularını ve dileklerini Allah ile bağ kurmasının ve Allah ile paydaşlık içinde olmasının birincil yoludur.
Dua sesli ya da sessiz, özel ya da genel, resmi ya da gayri resmi olabilir. Dua nasıl edilir acaba benim duam tutar mı? gibi sorular insanların zaman zaman kafasında soru işaretleri bırakabiliyor. Yapacağınız tüm duaları imanla ve kutsal ruhun gücü ile sunulduğu zaman kabul olmayacak hiçbir dua yoktur. Kötülerin dua etme arzusu asla yoktur. Fakat Tanrı’ nın çocukları dua etmek için doğal bir isteğe sahiptir.
Bu doğrultuda iyi kalpli insanların Allah’ tan bir şey dilemeleri doğrultusunda dua ettiklerini ifade edebiliriz. Dua, Allah’ ın lütfunu aramak ve kişinin ruhunu Rabbine akıtması cennete haykırmak Allah’ a yakınlaşmak olarak tanımlanır. Bu sebep ile dua ne zaman yapılır? Sorusuna cevap olarak yüce yaratıcı her şeyi onunla konuşmamızı istiyor ve dua etmenin herhangi bir zamanı yoktur.
Etkili Dua Kaç Günde Tutar?

Kur’an-ı Kerim’ de ne sıklıkla dua etmeliyiz sorusuna ise en net yanıt durmadan dua edin şeklinde ifade edilmiştir. Siz Rabbinizden dileğin O size her şeyin en iyisini versin gibi tanımlar mevcuttur. Gün boyu Allah ile devam eden bir sohbetin sürdürülmesi elzemdir. Ancak nasıl ya da ne şekilde dua edileceğine dair ciddi anlamda bir formül bulunmaktadır. Sadece dua etmemiz gerektiğini hiçbir koşulda aklımızdan çıkartmamalıyız. Her şart ve koşulda dua edilebilir.
Duanın kabul olması için mekân ve yer asla fark yaratmaz. Dua, Allah ile ilişkimizi geliştirir ve O’ na güvenimizi ve O’ na mutlak bağlılığımızı göstermenin en doğru yollarından biridir. Dua, kulların Yüce yaratıcı ile iletişim kurma şeklidir. Allah’ a hamd u senalar etmek, O’na şükretmek ve O’ nu ne kadar çok sevdiğimizi ifade etmek ve göstermek için dua ederiz.
O’ nun varlığından zevk almak ve O’ na hayatımızda neler olup bittiğini anlatmak ve Allah’ a yaklaşmak için dua ederiz. İsteklerde bulunmak, rehberlik aramak ve bilgelik için dua ederiz. Tanrı’ çocukları ile olan bu alışverişi, tıpkı bizim çocuklarımız ile yaptığımız alışverişi sevdiğimiz gibi sever. Tanrı ile dostluğun anahtarı duanın kalbidir. Duanın gerçekte ne kadar kolay olması gerektiğini çoğunlukla gözden kaçırırız.
Dua Allah ile konuştuğumuz ve aynı zamanda O’ nu dinlediğimiz iki yönlü bir ruhsal ilişkide tüm dikkatinizi Allah’ a vermektir. Dua, bir çocuğun babası ile konuşmasına benzetilebilir. Çocuğun ihtiyacı olan şeyleri babasından istemesi, tavsiye ya da rehberlik istemesi doğaldır.
Kendi başımıza dua etmiyoruz. Eski çağlardan beri ve dünyanın her yerinde bulunan Hristiyanlar ile birlikte dua ediyoruz. Dua bizi Allah ve başkaları ile temas kurmamızı sağlar. Hristiyanlar İsa Mesih adına ve kutsal ruhun gücü ile dua ederler. Dua ederken her durumu Tanrı’ ya sunarız ve Tanrı, dünyaya ve insanlara sevgi ve adalet getirmek için dualarımızı kullanır.
Dua Ne Zaman Edilir?

Dua ne zaman edilir ve etkili bir şekilde nasıl dua ederim gibi sorularınız bulunuyorsa doğru adreste olduğunuzu belirtmek isteriz.
Dua etmek için günün herhangi bir saatini kullanabilirsiniz. İçinizden geçenleri kelimelere dökün ya da sessizce tekrarlatın. Başka birinin duasına Amin deyin. Allah ile sessizce konuşun.
Etkili Ayırma Büyüsü yazımızı da okuyabilirsiniz.